Periodiek schenken zonder gedoe

Geschreven door: Maxim Kapteijns

Gepubliceerd op: 25 november 2020

Periodiek schenken zonder gedoe

Leestijd: 2 minuten

Veel fondsenwervers voelen het vanuit hun fingerspitzen: er valt meer te halen uit periodieke schenkingen. Niet zo gek, want er zitten alleen maar voordelen aan: een belastingvoordeel voor de giftgever en voor het goede doel de zekerheid van steun voor een langere periode. Hoe kun je bij zo een mooie win-win nóg meer winst halen? Door het proces makkelijker én aantrekkelijker te maken.

Bij veel goede doelen gaan periodieke schenkingen nog met de hand door het pand. De formulieren moeten ondertekend worden en daarna teruggestuurd naar de donateur. Niet echt van deze tijd! Dat kan een stuk eenvoudiger. Met de juiste ondersteuning kan de donateur volledig online zijn aanvraagformulier invullen. Vervolgens wordt die aanvraag met één klik goedgekeurd, waarna de donateur zijn nieuwe schenkingsovereenkomst per e-mail ontvangt. Alle communicatie en de overeenkomst worden netjes bij de donateur opgeslagen en de eventuele machtiging staat klaar voor de eerstvolgende incassoronde.

Hoe haal je je donateurs over?

Dat administratief alles makkelijk en goed verloopt, werkt natuurlijk drempelverlagend voor een donateur om periodiek te schenken. Maar er zal toch meer nodig zijn om je donateurs over te halen. Denk aan het op maat inrichten van het formulier voor jouw doelgroep. Waar het beeldmateriaal aansluit bij de wervingscampagne en de voorgestelde bedragen met geefvoorbeelden bij de doelgroep passen. En dat je A/B-testen kunt uitvoeren om te kijken welke variant het beste converteert.

Als je het voorstel per e-mail verstuurt, dan worden de nieuwe overeenkomsten automatisch aan de juiste propositie gekoppeld.

Binnen Nexios kun je op die manier een campagne starten voor je bestaande donateurs, waarbij je ze opdeelt in verschillende doelgroepen met elk een eigen voorstel voor een schenkingsovereenkomst. Als je bijvoorbeeld het voorstel per e-mail verstuurt, dan worden de nieuwe overeenkomsten automatisch aan de juiste propositie binnen je periodieke schenken campagne gekoppeld op basis van de URL naar het online formulier in de e-mail. Zo heb je in één oogopslag helder wat het resultaat van je campagne is.

Bestaand potentieel versus nieuwe geefvormen

De zoektocht naar nieuwe geefvormen is belangrijk. Je ziet steeds vaker dat goede doelen korte snelle acties doen. Nieuwe donateurs willen zich niet binden, maar zijn wel bereid eenmalig iets te doen. Neem het succes van tikkie-campagnes. Toch is het minstens zo belangrijk om je bestaande potentieel volledig te benutten. Zo is periodiek schenken een bijzondere lange termijnrelatie die je aangaat met je donateur. Een waardevolle relatie waarbij je veel aandacht moet besteden aan aantrekkelijke werving en een soepele administratieve afhandeling.