Tikkie, jij bent een major donor

Geschreven door: Maxim Kapteijns

Gepubliceerd op: 13 maart 2020

Tikkie, jij bent een major donor

Leestijd: 4 minuten

Ik stuur je wel een Tikkie. Wie kent het niet? Tikkie is enorm ingeburgerd om snel geld over te maken naar een bekende. Ook goede doelen maken steeds vaker gebruik van Tikkie. Een mooie laagdrempelige manier om veel kleine bedragen mee op te halen. Tikkie heeft veel voordelen, maar er zijn wél een paar aandachtspunten, wil je het goed inzetten.

Tikkie is een enorm succesvol initiatief van ABN AMRO, waarbij in eerste instantie consumenten elkaar betaalverzoeken stuurden. Ook de zakelijke markt en goede doelen merken dat Tikkie een laagdrempelig betaalmiddel is. De betaalapp is inmiddels al miljoenen keren gedownload. Steeds meer goede doelen zien in Tikkie een nieuwe manier van geven. Het is tenslotte een kleine moeite om via de Tikkie-app even snel € 2 over te maken voor die mooie actie van het goede doel. Een mooie innovatie van de klassieke collecte en traditionele fondsenwerving.  Vooral voor kleinere bedragen is Tikkie ideaal. De Hartstichting bijvoorbeeld zet Tikkie in als alternatief voor de collectebus. Het Rode Kruis gebruikt Tikkie als één van de betaalmiddelen tijdens 3FM Serious Request en voor de sponsoractie Verder voor vluchtelingen.

8.000 losse giftgevers of 1 major donor?

De mogelijkheden van Tikkie zijn eindeloos, maar zorg vooraf dat je CRM-systeem hier goed op is ingericht. Het risico is namelijk dat jouw systeem alle Tikkie-giften automatisch boekt onder de relatie ABN AMRO. Een Tikkie betaling ontvang je namelijk als betaling vanuit een ABN AMRO rekening met bijbehorende tenaamstelling. Als je geen actie onderneemt, wordt de bank onbedoeld één major donor waar veel giften vandaan komen. Natuurlijk wil je dat de betaling wordt gekoppeld aan de juiste campagne en wordt omgezet naar een gift van de relatie die de Tikkie daadwerkelijk heeft betaald. Dit doe je door bij de Tikkie een kenmerk mee te sturen. Dit kenmerk kun je bij het verwerken van de bankbestanden gebruiken om zo de betaling aan de juiste campagne koppelen. Bij de omschrijving van de Tikkie-betaling die je van ABN AMRO ontvangt, staan ook de naam en IBAN gegevens van de gever. Deze gegevens kun je gebruiken om de Tikkie-betaling aan de juiste relatie te koppelen of een nieuwe relatie aan te maken als je deze persoon nog niet kent. Uiteraard gaat dit bij het Nexios CRM-systeem allemaal automatisch.

Zorg in elk geval dat de Tikkie-betalingen consequent gematcht worden met bestaande relaties.

Relatie met een Tikkie-gever

Ondanks de mooie kansen die Tikkie biedt, zijn veel fondsenwervers toch nog wat huiverig om het betaalmiddel centraal te zetten in het fondsenwervingsproces. De vluchtigheid en vrijblijvendheid van het betaalmiddel leveren weliswaar directe fondsen op, maar een relatie opbouwen met een Tikkie-gever, waarvan je alleen de naam en IBAN weet, lijkt lastig. Toch liggen hier wel degelijk kansen. Zorg in elk geval dat de Tikkie-betalingen consequent gematcht worden met bestaande relaties. Dit geeft nieuwe waardevolle inzichten in het betaalgedrag van je relatie. Een trouwe donateur kan bijvoorbeeld stoppen met een incasso, maar wel doorgaan met Tikkie-betalingen. Goed om te weten!

Service, service en nog eens service

Nieuwe relaties vanuit Tikkie kun je weliswaar niet per mail of post benaderen, maar je kunt ze wél zo goed mogelijk servicen. Zodat ze een positief gevoel hebben bij je organisatie. Bouw bijvoorbeeld een betalingsbevestiging in met een bedankje. Dat wekt een gevoel van vertrouwen en betrokkenheid. En mocht iemand per ongeluk het verkeerde bedrag hebben betaald, dan kun je ze de mogelijkheid bieden om hun Tikkie (deels) terug ontvangen als de Tikkie-betaling netjes bij de relatie staat. Het Nexios CRM-systeem is hierop ingericht om met één druk op de knop de Tikkie-betaling op een veilige manier (deels) terug te kunnen betalen. Als je de zaken rond de verwerking van de Tikkie-betalingen eenmaal geregeld hebt, staat niets in de weg om de kansen van Tikkie voluit te benutten!