What’s the problem?

Geschreven door: Maxim Kapteijns

Gepubliceerd op: 12 juni 2020

What’s the problem?

Een oplossing wordt altijd beter als je samenwerkt

Leestijd: 3 minuten

Zoek je een oplossing voor je probleem? Mis. Zoek eerst het probleem en je zult zien dat de oplossing vaak heel anders is dan je vooraf kunt bedenken.

We lopen er zelf dagelijks tegenaan. Ons CRM-platform is nooit klaar. We ontwikkelen altijd door. De mooiste verbeteringen ontstaan als we de tijd nemen om vanuit verschillende perspectieven een wijziging te bespreken.
Sommige collega’s hebben jarenlang bij grote goede doelen gewerkt en brengen de nodige domeinkennis. Andere collega’s denken in software architectuur en broncode en zorgen voor de technische mogelijkheden. En onze testers denken weer vooral vanuit het borgen van de kwaliteit van ons software platform.

#durftevragen

De discussie start altijd met dezelfde vragen. Welk probleem willen we eigenlijk oplossen? Waarom willen we dat probleem oplossen? Welke stakeholders zijn betrokken bij dit probleem? En wat willen deze stakeholders bereiken? Je moet echt samen door deze vragen heen ploegen en dan wordt de oplossing niet alleen helder, maar vaak ook heel anders dan je in je eentje op voorhand hebt kunnen bedenken.
Het werkt precies hetzelfde bij vragen van onze klanten. Een klant loopt ergens tegenaan. Of heeft behoefte aan bijvoorbeeld een extra tool. Als je de juiste vragen met een team bespreekt, krijg je verrassende oplossingen. Bijvoorbeeld de vraag of wij een importknop hebben voor machtigingen die op de website zijn afgegeven. Deze hele knop is natuurlijk overbodig als je online machtigingen gewoon direct in je CRM-systeem verwerkt.

De kunst is om de tijd te nemen om heel helder te krijgen waarom je iets wilt veranderen.

Geen ‘hoe’, maar ‘waarom’?

De kunst is om de tijd te nemen om heel helder te krijgen waarom je iets wilt veranderen. Dat probleem gaat nooit over een ontbrekende knop. Het gaat over mogelijkheden om extra fondsenwervingsinkomsten te genereren of structureel kosten te besparen omdat een proces geautomatiseerd kan worden. Of gewoon om je werk leuker en productiever te maken. Soms zijn oplossingen te verzinnen door het proces aan te passen. Zo hoef je niets in de software aan te passen.
Natuurlijk kunnen we alles maken wat we kunnen verzinnen. Maar als het niet nodig is, maken we liever geen onnodige onkosten. Als je de ‘waarom’ helder hebt, is het eenvoudig om te beoordelen of het de tijd en energie waard is om deze extra functionaliteiten te ontwikkelen.