Donaties werven en vastleggen tijdens 3FM Serious Request

Geschreven door: Maxim Kapteijns

Gepubliceerd op: 25 februari 2020

Donaties werven en vastleggen tijdens 3FM Serious Request

Leestijd: 3 minuten

De leukste werkweek van het jaar! Zo noemt online fondsenwerver Linda Terlage van het Rode Kruis de week voor kerst, de week van 3FM Serious Request: The Lifeline.

Een fondsenwervend initiatief dat ook al in zijn vorige versie, het Glazen Huis, het gedroomde event van veel goede doelen is. Met elk jaar weer het spannende moment: wat is de eindopbrengst? In 2019 was dat €1.418.513,-. Een prachtig bedrag. Bijeengebracht door platenaanvragers, koekjesbakkers, actievoerders, wandelaars, zwemmers, bedrijven en gulle giftengevers. Hoe gaat de verwerking van al die bedragen vanuit verschillende bronnen achter de schermen?

Eindbedrag

Achter de schermen wordt er hard gewerkt om tot de eindopbrengst op 24 december Kerstavond, te komen. De donaties lopen in de weken na de actie nog wel door, maar de eindstand op 24 december is een goede indicatie voor het uiteindelijke eindbedrag. Linda: Stel je voor: mensen lopen mee met de dj’s, vragen een plaat aan, doneren via een tikkie, organiseren hun eigen actie, kinderen legen hun spaarpot, bedrijven overhandigen cheques. En al die opbrengsten moeten verwerkt worden om te komen op een uiteindelijk bedrag.”

Donatiemodule en CRM gekoppeld

Een groot deel van de giften komt binnen via de donatiemodule. Die is direct gekoppeld aan het Nexios CRM systeem. “En dat werkt erg handig”, legt Linda uit. “Je krijgt een mooi overzicht van wie de actie hebben gesteund en hoe. Ook kunnen we in deze donatiemodule makkelijk a/b testen. Zo kunnen we bijvoorbeeld 2 varianten van donatiepagina’s aanmaken en testen welke het beste werkt. Verder blijkt de module heel stabiel wanneer er op één moment grote volumes verwerkt moeten worden. Dat zie je bijvoorbeeld tijdens tv-uitzendingen, waarbij mensen worden opgeroepen om te doneren. Het is ontzettend belangrijk dat een donatiemodule die pieken goed aankan.”

Informatie uit alle mogelijke geefwegen

Online fondsenwervend hart van de actie is het Kom in Actie platform, van waaruit mensen hun actie kunnen aanmelden. Alle donaties die hier op binnen komen worden naar de Rode Kruis donatiemodule gestuurd. Die worden direct verwerkt. Wanneer de daadwerkelijke betaling binnenkomt, wordt automatisch de teller op de actiepagina bijgewerkt. Naast de online donatiemodule, komen er ook op tal van andere manieren betalingen binnen. Via SMS, bankoverschrijvingen of tikkie. Linda: “Deze informatie krijgen we binnen via de bankbestanden en komen zo ook in ons CRM systeem terecht. Vanuit alle mogelijke geefwegen komen de giften bij ons CRM systeem binnen. Zo kunnen we achteraf het succes meten van de verschillende fondsenwervende methodes.

Een nieuw concept heeft tijd nodig om te groeien, maar bracht in het eerste jaar al een mooie opbrengst op.

The Lifeline

In 2018 maakte het bekende Glazen Huis plaats voor The Lifeline. Drie teams van twee dj’s maken een voettocht door Nederland en halen zo geld op voor het Rode Kruis. De afgelopen editie kwamen de dj’s in actie voor de slachtoffers van mensenhandel. Linda Terlage van het Rode Kruis: “Een nieuw concept heeft tijd nodig om te groeien, maar bracht in het eerste jaar al een mooie opbrengst op. In 2019 zagen we dat Nederland steeds meer op de been komt voor The Lifeline. Met weer een mooie opbrengst.”